အိုမင္းမႈကို တိုက္ဖ်က္ႏိုင္သည္႔ အစားအစာမ်ား
ကိုကိုးမႈန္႔/ကိုကိုးေဖ်ာ္ရည္
ကိုကိုးမႈန္႔သည္ အေရျပားက်န္း မာေရးအတြက္ စားသံုးၾကသည့္ အစားအစာမ်ားအနက္ ေနာက္ဆံုးမွ သတိရေလ့ရွိသည့္ အစားအစာ တစ္ခုျဖစ္သည္။ ကိုကိုးပါ၀င္သည္႔ ေခ်ာကလက္ကိုစားသံုးျခင္းျဖင့္ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ဒဏ္မွ ႏွစ္ဆ ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည္။
စပ်စ္သီး
၀ိုင္နီႏွင့္ စပ်စ္သီး၌ resveratrol အမည္ရွိျဒပ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳးပါ ၀င္ၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈဆန္႔က်င္ (anti-inflammatory) အာနိသင္ႏွင့္ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ကာကြယ္ အာနိ သင္မ်ားရွိသည္။
သံလြင္ဆီ
သံလြင္ဆီတြင္ပါ၀င္ေသာ phenolic ျဒပ္ေပါင္းမ်ားက အေရျပားအိုမင္းရင့္ေရာ္ျခင္းကို ေႏွးေကြးေစ သည္။
ငါးႀကီးဆီ
ေဆာ္လမြန္ (salmon)၊ ငါးမည္းလံုး (tuna)၊ ထေရာက္ေရခ်ိဳငါး (trout)၊ ငါးပိႏၷဲေစ့ (sardine) ႏွင့္ မက္ကရယ္ငါး (maclerel) စသည္ တို႔တြင္ ပ႐ိုတင္း၊ အိုအီဂါ-၃ အဆီ၊ ဗိုက္တာမင္ B12 ႏွင့္ အိုမင္းမႈဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ားပါ၀ င္သည္။
ပဲငံျပာရည္
ပဲငံျပာရည္တြင္ပါ၀င္ေသာ equol ျဒပ္ေပါင္းက အေရျပားေတာင့္ တင္းေစေသာ collagen အမွ်င္မ်ား၊ elastin အမွ်င္မ်ား ေပါမ်ားေစၿပီး အေရျပားဓါတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္း မ်ား၊ အိုမင္းမႈဆန္႔က်င္မ်ိဳးဗီဇမ်ား အားေထာက္ပံ့ေပးႏိုင္သည္။
ကိုကိုးမႈန္႔/ကိုကိုးေဖ်ာ္ရည္
ကိုကိုးမႈန္႔သည္ အေရျပားက်န္း မာေရးအတြက္ စားသံုးၾကသည့္ အစားအစာမ်ားအနက္ ေနာက္ဆံုးမွ သတိရေလ့ရွိသည့္ အစားအစာ တစ္ခုျဖစ္သည္။ ကိုကိုးပါ၀င္သည္႔ ေခ်ာကလက္ကိုစားသံုးျခင္းျဖင့္ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ဒဏ္မွ ႏွစ္ဆ ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည္။
စပ်စ္သီး
၀ိုင္နီႏွင့္ စပ်စ္သီး၌ resveratrol အမည္ရွိျဒပ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳးပါ ၀င္ၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈဆန္႔က်င္ (anti-inflammatory) အာနိသင္ႏွင့္ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ကာကြယ္ အာနိ သင္မ်ားရွိသည္။
သံလြင္ဆီ
သံလြင္ဆီတြင္ပါ၀င္ေသာ phenolic ျဒပ္ေပါင္းမ်ားက အေရျပားအိုမင္းရင့္ေရာ္ျခင္းကို
ငါးႀကီးဆီ
ေဆာ္လမြန္ (salmon)၊ ငါးမည္းလံုး (tuna)၊ ထေရာက္ေရခ်ိဳငါး (trout)၊ ငါးပိႏၷဲေစ့ (sardine) ႏွင့္ မက္ကရယ္ငါး (maclerel) စသည္ တို႔တြင္ ပ႐ိုတင္း၊ အိုအီဂါ-၃ အဆီ၊ ဗိုက္တာမင္ B12 ႏွင့္ အိုမင္းမႈဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ားပါ၀
ပဲငံျပာရည္
ပဲငံျပာရည္တြင္ပါ၀င္ေသာ equol ျဒပ္ေပါင္းက အေရျပားေတာင့္ တင္းေစေသာ collagen အမွ်င္မ်ား၊ elastin အမွ်င္မ်ား ေပါမ်ားေစၿပီး အေရျပားဓါတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္း မ်ား၊ အိုမင္းမႈဆန္႔က်င္မ်ိဳးဗီဇမ်ား အားေထာက္ပံ့ေပးႏိုင္သည္။
Posted in: က်န္းမာေရး
0 comments:
Post a Comment